Gewone spaarrekening als kinderspaarrekening / zilvervloot?

Een vraag over betalen, sparen, spaarrente of deposito's? In dit forum kun je al je vragen en ervaringen kwijt over betaalrekeningen en spaarrekeningen.
Bianca
Lid bank forum
Berichten: 2
Lid geworden op: ma 23 dec 2013, 09:48

Gewone spaarrekening als kinderspaarrekening / zilvervloot?

Bericht door Bianca » zo 22 dec 2013, 21:39

Hallo,

Ik wil voor onze dochter geld gaan sparen. Nu hoor ik van veel kennissen dat zij sparen op een zogenaamde kinderspaarrekening bij hun bank, of zelfs de oude zilvervlootrekening. Een deel van die kinderen zit momenteel in de pubertijd en onze kennissen zijn bang dat ze straks als ze 18 zijn al het vrijgekomen geld gaan opmaken.

Zij gaven ons de tip om geen zilvervlootrekening maar een gewone spaarrekening op onze naam af te sluiten en daar maandelijks een bedrag voor onze dochter op te sparen. Op deze manier hebben wij het zeggenschap op het geld, en bepalen we zelf wanneer en hoeveel euro we overmaken naar onze dochter. Voor of na haar 18 e jaar. Wij willen dan voorwaarden stellen over het spaarpotje. Op deze manier hopen wij dat onze dochter het geld beter zal besteden aan bijvoorbeeld studie of eigen woning.

Nu is de rente op een normale spaarrekening minder hoog dan op andere spaarvormen. Mogelijk kunnen we een deel van het gespaarde bedrag later op een deposito zetten. Om de rente voorlopig te compenseren willen we in plaats van 35 euro per maand nu 36-38 euro per maand over maken. Dit doen we omdat we vinden dat het eerlijk is voor onze dochter en dat ze die rente ook krijgt die ze anders ook had gehad op de kinderspaarrekening (zilvervloot).

De rente dus buiten beschouwing gelaten, is het verstandig om geen zilvervloot of kinderspaarrekening af te sluiten maar een gewone spaarrekening op onze naam af te sluiten, maar wel voor haar bestemd is? Moeten we nog met andere zaken rekening houden?

Marianne Hoenink
Lid bank forum
Berichten: 27
Lid geworden op: wo 04 dec 2013, 18:49

Re: Gewone spaarrekening als kinderspaarrekening / zilvervlo

Bericht door Marianne Hoenink » zo 22 dec 2013, 21:48

Ook de rentevergoeding op zilvervloot-rekening is doorgaans aan de lage kant, meestal niet genoeg om de inflatie goed te maken. Het is echter de premie aan het eind van de looptijd die zorgt voor een in deze schrale tijden acceptabel rendement. De door jullie gekozen oplossing van een rekening niet op naam van dochter, compensatie van premie en rente door een hoger bedrag per maand te storten en na enkele jaren afsluiten van een deposito biedt een prima basis om voor uw dochter een leuk bedrag te sparen.

Hoewel ik het een goede keuze vind om het op deze manier te doen zijn er nog wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Dat zijn de schenkingsbelasting en overlijden.

Schenkingsbelasting
Wanneer u er voor kiest om op de 18e verjaardag van uw dochter de tenaamstelling van de rekening te wijzigen moet u er rekening mee houden dat dit door de belastingdienst als een schenking wordt gezien. Die kan fiscale consequenties hebben in de vorm van het belasting van de schenkbelasting. U kunt ook elk jaar een deel van het bedrag over maken. Dit past weer bij de door uw genoemde voorwaarden die u aan het gebruik van het geld door uw dochter stelt. Voor zover de storting (of bij het wijzigen van de tenaamstelling het bedrag op de rekening) niet boven het jaarlijks vrijgestelde maximum van afgerond 5.030 euro voor kinderen of 2.057 euro voor kleinkinderen komt, is geen schenkbelasting verschuldigd.

Overlijden
Regel in het testament dat de spaarrekening door de juiste persoon wordt vererft en niet mee gaat in het gehele nalatenschap. Deze specifieke bepaling heet een legaat. In het testament kan bovendien vastgelegd worden dat het geld niet voor haar 18e verjaardag vrij komt. Nadeel is wel dat over de verkrijging van de rekening erfbelasting verschuldigd is. De vrijstelling voor kinderen en kleinkinderen bedraagt afgerond 19.000 euro.

Plaats reactie