Hoe hypotheekrenteaftrek aanvragen / indienen belasting?

Vragen over een bestaande hypotheek? Of wil je meer weten over het afsluiten van een hypotheek? Stel in dit forum je vragen over hypotheken, leningen en andere kredieten.
Verheugd
Lid bank forum
Berichten: 1
Lid geworden op: zo 29 dec 2013, 19:38

Hoe hypotheekrenteaftrek aanvragen / indienen belasting?

Bericht door Verheugd » za 28 dec 2013, 22:08

Hallo,

Ik heb in oktober een hypotheek afgesloten. Dit is een annuitaire hypotheek. Van mijn hypotheek adviseur heb ik inmiddels begrepen dat ik de hypotheekrente alleen af kan trekken van de belasting als de hypotheek binnen 30 jaar helemaal aflost wordt. Daarom dus ook de annuitaire hypotheek...

Als het goed is kan ik dus de betaalde hypotheekrente aftrekken van mijn inkomen. Op het internet lees ik dat dit kan bij de jaarlijkse aangifte en inkomstenbelasting of via een voorlopige teruggaaf? Hoe vraag ik de hypotheekrenteaftrek het beste aan bij de belasting en hoe kan ik de hypotheekrente terugkrijgen?

Metsemaekers
Lid bank forum
Berichten: 25
Lid geworden op: za 16 nov 2013, 23:08

Re: Hoe hypotheekrenteaftrek aanvragen / indienen belasting?

Bericht door Metsemaekers » zo 29 dec 2013, 19:37

Hallo,

Dat klopt, De aftrekbare rente krijgt u gedeeltelijk terug van de Belastingdienst. U kunt het bedrag dat u terugkrijgt in één keer ontvangen na afloop van het belastingjaar. Als u een voorlopige teruggaaf aanvraagt, krijgt u elke maand een voorschot.

Twee manieren om hypotheekrente terug te krijgen
De hypotheekrenteaftrek claimt u in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. U betaalt maandelijks de bruto hypotheeklasten en pas na verwerking van de aangifte krijgt u het belastingvoordeel terug. U kunt het fiscale voordeel ook iedere maand laten uitbetalen. Dat kan door een voorlopige teruggaaf aan te vragen. Via zo'n voorlopige aanslag kan u afhankelijk van uw voorkeur de belasting die u eventueel terugkrijgt maandelijks terugkrijgen, of het gehele bedrag in een keer. Kiest u voor de route van de aangifte van uw inkomstenbelasting, dan wordt het bedrag van de verschuldigde belasting afgetrokken en betaalt u dus minder belasting of krijgt u geld terug.

Hypotheekrenteaftrek via inkomstenbelasting
Als eigenwoningbezitter mag u bepaalde kosten aftrekken van uw inkomen in box 1, over het jaar waarin u die kosten heeft gemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de rente over de eigenwoningschuld, waaronder de hypotheekrente. In Nederland betaal je belasting over al je inkomsten in drie verschillende fiscale boxen. Zo vallen je salaris, je pensioen of je uitkering in Box 1. Over deze inkomsten betaal je een progressief belastingtarief; hoe meer je verdient, hoe meer je moet betalen. Ook de inkomsten uit je eigen woning vallen in Box 1.

Omdat de hypotheekrenteaftrek wordt verrekend met de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, merk je het hele jaar maar weinig van dit fiscale voordeel. Je betaalt gewoon de bruto hypotheeklasten en pas na de verwerking van de aangifte krijg je het fiscale voordeel retour, ofwel via een teruggave ofwel door een belastingvermindering.

Hypotheekrente via voorlopige teruggave
Als u een voorlopige teruggaaf aanvraagt, krijgt u elke maand een voorschot. Na afloop van het belastingjaar verrekent de Belastingdienst wat eventueel te veel of te weinig is voorgeschoten. Een voorlopige teruggaaf vraagt u aan via de Belastingdienst. Voor sommige eigenwoningbezitters is het lastig om de bruto hypotheeklasten zonder hypotheekaftrek maandelijks te voldoen. Daarom is het ook mogelijk om maandelijks een teruggave van de teveel betaalde inkomstenbelasting in verband met de hypotheekrenteaftrek aan te vragen: de voorlopige teruggave. Een ‘voorlopige teruggaaf’ vraag je aan bij de Belastingdienst. Hierbij wordt op basis van schattingen een maandelijks te ontvangen teruggave berekend.

Wat de aftrek u oplevert
De hoogte van de aftrekpost is afhankelijk van onder meer de rente van je hypotheek en van de waarde van de woning. Welk percentage u mag aftrekken hangt bovendien af van hoeveel belasting u betaalt: 37 procent, 42 procent of 52 procent. Duidelijk is wel dat de hypotheekrenteaftrek de meeste mensen een belastingvoordeel oplevert.

De hypotheekrente is niet aftrekbaar wanneer:
Gebruikt u een deel van uw hypotheek voor iets anders dan uw eigen woning, bijvoorbeeld een auto of de studie van uw kinderen? Dan is de rente over dat deel van de lening niet aftrekbaar van uw inkomen voor de belasting. Dit deel van de lening is voor de Belastingdienst namelijk een consumptieve schuld. Een 'consumptieve schuld' betekent dat u het geleende geld niet gebruikt voor uw woning.

Plaats reactie