Welke verzekeringen bij aankoop huis / afsluiten hypotheek?

Vragen over een bestaande hypotheek? Of wil je meer weten over het afsluiten van een hypotheek? Stel in dit forum je vragen over hypotheken, leningen en andere kredieten.
Elles.D
Lid bank forum
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 30 dec 2013, 12:58

Welke verzekeringen bij aankoop huis / afsluiten hypotheek?

Bericht door Elles.D » ma 30 dec 2013, 12:57

Hallo,

Ik ben starter en wil samen met mijn vriend een huis gaan kopen bij ons in het dorp. Bij het afsluiten van een hypotheek komt een hele hoop kijken, daar zijn we inmiddels al achter! Waar we echter nog geen duidelijkheid over hebben is of we nog bepaalde verzekeringen moeten afsluiten die verband houden met de hypotheek. Kunnen jullie ons adviseren over welke verzekeringen nodig zijn bij de aankoop van een huis en/of verplicht zijn bij het afsluiten van een hypotheek?

Groetjes Elles

van Riet
Lid bank forum
Berichten: 25
Lid geworden op: zo 17 nov 2013, 20:12

Re: Welke verzekeringen bij aankoop huis / afsluiten hypothe

Bericht door van Riet » ma 30 dec 2013, 13:31

Goedemiddag Elles,

Welkom op het bankenforum.

Ik noem een aantal verzekeringen waar je bij de aankoop van een huis rekening mee moet houden.

Overlijdensrisicoverzekering
In meerdere situaties kan het verplicht zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek, zowel bij hypotheken met als zonder Nationale hypotheek garantie. Er zijn ook situaties waarin een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht is voor je hypotheek. Toch kan het verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten in verband met de hypotheek: Met het uitgekeerde bedrag kan de hypotheek in zijn geheel of voor een deel worden afgelost en blijven de nabestaanden niet achter met grote schulden. Als er voldoende vermogen is, je geen hypotheek meer hebt of alleenstaand bent is het niet altijd nodig om zo'n levensverzekering af te sluiten.

Je hypotheekadviseur kan je meer inzicht geven in de noodzaak en opties van deze verkering. Vraag ook altijd aan je hypotheekverstrekker welke eisen er precies gesteld worden aan je overlijdensrisicoverzekering.

Inboedelverzekering
Niet verplicht voor een hypotheek maar wel slim om te doen. Door inbraak, brand of lekkage kan uw inboedel flinke schade oplopen.

Opstalverzekering
Met een opstalverzekering (ook wel: woonhuisverzekering) is uw woning verzekerd tegen schade door brand, storm en inbraak. Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft.

Aansprakelijkheidsverzekering
Niet verplicht voor hypotheek

Rechtsbijstandsverzekering
Niet verplicht voor hypotheek

Kapitaalverzekering
Een kapitaalverzekering is een vorm van levensverzekering. Deze sluit u meestal af om uw hypotheek mee af te lossen. Een kapitaalverzekering wordt dan vaak als een gemengde verzekering afgesloten. Dat betekent dat de verzekering een kapitaal uitkeert bij in leven zijn óp een bepaalde datum (meestal aan het einde van de looptijd van de hypotheek) of bij overlijden vóór die datum. U adviseur kan uw meer vertellen.

Woonlastenverzekering
Een woonlastenverzekering keert uit bij inkomensdaling als gevolg van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Met zo'n verzekering kunt u gedurende een bepaalde periode (een deel van) de maandelijkse hypotheeklasten betalen. U betaalt aan het begin van de looptijd een bedrag ineens (een koopsom) of een maandelijkse premie.

Advies
Bepaal samen met de adviseur welke verzekeringen je nodig hebt, vergelijk verschillende aanbieders en stem de polis af op jouw situatie.

Plaats reactie