Maakt de tuin onderdeel uit van de hypotheek?

Vragen over een bestaande hypotheek? Of wil je meer weten over het afsluiten van een hypotheek? Stel in dit forum je vragen over hypotheken, leningen en andere kredieten.
Van der Velde
Lid bank forum
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 30 dec 2013, 13:00

Maakt de tuin onderdeel uit van de hypotheek?

Bericht door Van der Velde » ma 30 dec 2013, 15:41

Goedemiddag,

Wij overwegen om een huisje te kopen op het platteland met een grote tuin. Wij zijn beiden fervente tuiniers en willen naast een mooi terras, een siertuin, grote vijver ook een boomgaard (appels, peren, noten), een kleifruittuin en een grote moestuin aanleggen. De kosten voor het aanleggen van de siertuin en vijver zijn overkomelijk, omdat we een hoop planten mee kunnen nemen vanuit onze eigen tuin. Natuurlijk moeten we bestrating wel kopen. De bomen voor de tuin, de boomgaard en de planten voor de kleifruittuin moeten we wel kopen. Daarbij komt ook een hoop materiaal bij kijken zoals grond, compost, een tuinhuis, afrastering, schuttingen, een tuinkas en andere tuinmaterialen. We hebben geen hovenier nodig, we kunnen dit zelf aanleggen.

Kunnen wij de kosten voor het aanleggen van de tuin meefinancieren bij onze hypotheek?

Henk de Vries
Lid bank forum
Berichten: 29
Lid geworden op: di 19 nov 2013, 19:27

Re: Maakt de tuin onderdeel uit van de hypotheek?

Bericht door Henk de Vries » ma 30 dec 2013, 16:07

Goedemiddag,

Dat klinkt als een paradijsje wat jullie in gedachten hebben. Leuk hoor!

Helaas is het tegenwoordig lastig om de aanleg en materiaalkosten voor de tuin onderdeel uit te laten maken van de hypotheek. De kans is groter dat de bank of hypotheekverstrekker liever heeft dat u een extra hypotheek afsluit, bovenop de hypotheek voor de aankoop van de woning en het perceel. Uiteraard maakt de tuin zelf wel onderdeel uit van deze hypotheek, maar de nieuwe aanleg niet. In 2013 is de maximumhypotheek die je kunt krijgen namelijk 105% van de marktwaarde van de woning. Dit wordt elk jaar teruggebracht tot maximaal 100% in 2018 (elk jaar 0,5/1 %). Die 5% bovenop de marktwaarde heb je doorgaans nodig voor zaken als kosten koper (k.k.). Raadpleeg een erkend hypotheekadviseur om na te gaan wat voor u de beste optie is. Soms kunt u toch bepaalde tuinkosten meenemen, en uw adviseur kan u adviseren over wat past binnen uw persoonlijke financiële situatie.

De tuin wordt gezien als een verbetering van het huis en de waarde daarvan. Hoewel de tuin net als de woning onroerend goed is zal de bank meewegen wat de marktwaarde voor en na de opknapbeurt is.Het is dus wel mogelijk om een verbouwing van de tuin ook mee te financieren in je hypotheek, maar onder bepaalde voorwaarden. Investeren in de tuin valt daarom onder woningverbetering. U zult dus moeten aantonen dat de aanleg tot een waardevermeerdering kan leiden.

Zaken die je eventueel mee kan financieren zijn bestrating meefinancieren, de erfafscheiding en het arbeidsloon; maar verplaatsbaar tuinmeubilair en gereedschap weer niet. Het bedrag dat je wilt meefinancieren in de hypotheek voor de tuin is in principe aftrekbaar, omdat het als een verbetering van de woning wordt gezien.

Wel denk ik dat het verstandig is om ook een deel spaargeld te gebruiken voor deze aanleg. Ik kan me zo voorstellen dat een basis moestuin snel aangelegd is en de kas en boomgaard geleidelijk per jaar worden gerealiseerd. Maak met de koper van uw huis overigens afspraken of u de planten zomaar mee mag nemen. Wel zo netjes.

Plaats reactie