Verschil tussen beleggen en aandelen?

Van plan om te gaan beleggen, of reeds een tijdje bezig? We zien graag je vragen, tips en ervaringen over beleggen tegemoet in dit deel van het bank forum.
Hursqu
Lid bank forum
Berichten: 2
Lid geworden op: za 23 nov 2013, 11:37

Verschil tussen beleggen en aandelen?

Bericht door Hursqu » za 23 nov 2013, 11:39

Ik heb misschien een stomme vraag maar ik vraag hem toch: Wat is nu eigenlijk het verschil tussen aandelen en beleggen? Aandelen koop je, en bij beleggen zet je het geld weg?

Reuvers
Lid bank forum
Berichten: 26
Lid geworden op: di 19 nov 2013, 18:45

Re: Verschil tussen beleggen en aandelen?

Bericht door Reuvers » za 23 nov 2013, 15:07

Beste,

Aandelen kopen is een vorm van beleggen. Het is wel een van de meest bekende vormen van beleggen. In principe gaat beleggen uit van het principe dat je geld ergens in stopt in de hoop dat het later meer waard is geworden.

Niet alle vormen van beleggen vinden plaats op de beurs., aandelen worden wel verhandeld op de beurs. Met aandelen koop je in feite een deel van een onderneming. Gaat het goed met die onderneming, dan profiteer je als aandeelhouder direct doordat je winstdeling ontvangt in de vorm van dividend. Verder zal de waarde van je aandelen stijgen. Hoewel het voor de meeste aandeelhouders niet van wezenlijk belang is krijg je ook stemrecht, dat wil zeggen dat je je zegje mag doen op de aandeelhoudersvergadering. Naast de meest renderende effectensoort, zijn aandelen ook de meest risicovolle. Je voelt het direct in je portemonnee als een onderneming slecht presteert. Je moet daarom als wel met onzekerheid kunnen leven als je in aandelen wilt beleggen.

Tot zover een korte inleiding. Heb je vragen? Stel ze gerust.

Plaats reactie