Vanuit onderneming beleggen of als prive persoon?

Van plan om te gaan beleggen, of reeds een tijdje bezig? We zien graag je vragen, tips en ervaringen over beleggen tegemoet in dit deel van het bank forum.
Mike Goumans
Lid bank forum
Berichten: 1
Lid geworden op: za 23 nov 2013, 19:55

Vanuit onderneming beleggen of als prive persoon?

Bericht door Mike Goumans » za 23 nov 2013, 18:48

Ik heb een eigen bedrijf. Een deel van mijn pensioen wil ik in eigen hand nemen, dat betekent voor mij dus beleggen. Hoewel ik wel medewerkers heb wil ik daar andere voorzieningen voor treffen, het beleggen voor het pensioen zou puur voor mezelf zijn.

Kan ik dan beter als privépersoon of met mijn onderneming beleggen?

Herman
Lid bank forum
Berichten: 31
Lid geworden op: zo 21 jul 2013, 22:16

Re: Vanuit onderneming beleggen of als prive persoon?

Bericht door Herman » za 23 nov 2013, 21:49

Vanuit de belasting gekeken naar dit vraagstuk kan ik je de volgende informatie verschaffen. Beleg je in privé, dan word je geacht jaarlijks een fictief rendement op je vermogen te behalen van vier procent. Dit rendement wordt belast met een vast tarief van dertig procent. Je betaalt dus effectief 1,2 procent belasting over de waarde van je beleggingen, ongeacht het daadwerkelijk gerealiseerde resultaat.Wanneer u belegt als privé persoon, betaalt u dus 1,2% over het belegde deel van uw vermogen boven het vrijgestelde bedrag. Het vrijgestelde bedrag per persoon is ongeveer € 20.000 euro.

Beleggen als organisatie
In de bv wordt de feitelijk behaalde opbrengst belast met twintig procent vennootschapsbelasting en bij uitkering naar privé nog eens met 25 procent aanmerkelijk belangheffing. Dit komt neer op een gecombineerd tarief van 40 procent.

Beleggen vanuit onderneming of als privépersoon?
Dan het antwoord op je vraag. Naarmate het rendement op de beleggingen hoger is, wordt het dus voordeliger om deze privé onder te brengen. Tot grofweg vier procent groei is het voordeliger om vermogen in je bv aan te houden. Daarboven heeft het de voorkeur om in privé te beleggen.

Maurice
Lid bank forum
Berichten: 31
Lid geworden op: za 16 nov 2013, 23:07

Re: Vanuit onderneming beleggen of als prive persoon?

Bericht door Maurice » za 23 nov 2013, 22:19

Ik zie dat de vorige poster nog een voordeel van beleggen als onderneming voor het pensioen vergeten is te vermelden. Bouw je pensioen op in eigen beheer, dan kan de bv belastingvrij premie aan de pensioenvoorziening noteren. Hier staat tegenover dat de uitkeringen te zijner tijd worden belast. Ervan uitgaande dat het tarief bij uitkering lager is dan het huidige belastingtarief, realiseer je een voordeel.

Nog belangrijker is dat je over de beleggingen die je binnen de ‘koker’ van de pensioenvoorziening aanhoudt, geen 1,2 procent vermogensrendementsheffing betaalt. Omdat de BV het rendement op de beleggingen jaarlijks aan de pensioenvoorziening toevoegt, is evenmin vennootschapsbelasting dan wel aanmerkelijk belangheffing verschuldigd. Het rendement op je pensioenvermogen wordt dus niet belast. Dit is een jaarlijks terugkerende belastingbesparing die op langere termijn veel oplevert. Vermogen opbouwen in de vorm van pensioenopbouw is dan ook fiscaal het meest gunstig. Of nog wat duidelijker geformuleerd: Rendementen die aan een pensioenvoorziening worden toegevoegd, zijn niet belast. De uitkeringen daarentegen wel. Als het tarief waartegen je bij premiebetaling aftrek realiseert gelijk is aan het tarief bij uitkering van het pensioen, levert dit geen nadeel op. Sterker nog, meestal betaal je ten tijde van uitkering zelfs een lager tarief. Dan realiseer je juist een extra besparing.

Een andere aanvulling van mijn kant. Heb je als BV meer dan 4 procent rendement dan kun je het vermogen op verschillende manieren overhevelen naar privé. Keer je salaris uit, dan betaal je het maximale inkomstenbelastingtarief van 52 procent. Kies je voor de uitdeling van dividend, dan bedraagt de gecombineerde belastingdruk zoals hiervoor vermeld veertig procent. De uitkering van dividend is dus voordeliger dan het opnemen van extra salaris.

van Riet
Lid bank forum
Berichten: 25
Lid geworden op: zo 17 nov 2013, 20:12

Re: Vanuit onderneming beleggen of als prive persoon?

Bericht door van Riet » zo 24 nov 2013, 10:32

Mogelijk heb je nog wat aan een rekenvoorbeeld van de Rabobank van afgelopen januari:
http://www.rabobank.nl/privatebanking/s ... f_in_prive

Plaats reactie