Zakelijke rekening verplicht?

In dit forum kun je terecht met vragen, tips en ervaringen over alles wat met zakelijk bankieren te maken heeft.
Lysandra
Lid bank forum
Berichten: 1
Lid geworden op: do 07 nov 2013, 20:39

Zakelijke rekening verplicht?

Bericht door Lysandra » ma 18 nov 2013, 18:56

Ik wil het toch nog even vragen hier. Is een zakelijke bankrekening verplicht? Ik heb een eigen praktijk en maak vrijwel geen kosten voor inkoop e.d. maar heb wel inkomsten uit de praktijk. In hoeverre kan een bank je een zakelijke rekening verplichten?
En is dit bij iedere bank zo?

Herman
Lid bank forum
Berichten: 31
Lid geworden op: zo 21 jul 2013, 22:16

Re: Zakelijke rekening verplicht?

Bericht door Herman » ma 18 nov 2013, 19:36

Beste Lysandra,

Een zakelijke bankrekening is niet verplicht. Voor de belastingdienst maakt het niks uit of je inkomsten op privé of zakelijke rekening komt, zolang je het maar opgeeft. Maar voor de bank maakt het vaak wel iets uit. Bij de meeste banken mag je geen privé rekening openen voor zakelijk gebruik.

Voor jezelfs: Als privé- en zakelijke betalingen beide over een particuliere betaalrekening lopen, mist er een duidelijk overzicht en is het later lastig om de betaalstromen administratief te splitsen. Daarnaast is een zakelijke rekening noodzakelijk voor de acceptatie van verschillende betaalmethoden. Dit geldt voor de acceptatie van iDeal en PIN, het gebruik van een afstortovereenkomst, de verspreiding van acceptgiro’s en het gebruik van machtigen.

van Riet
Lid bank forum
Berichten: 25
Lid geworden op: zo 17 nov 2013, 20:12

Re: Zakelijke rekening verplicht?

Bericht door van Riet » wo 20 nov 2013, 18:57

Het is niet verplicht om een zakelijke bankrekening te openen. De wet schrijft het niet voor en ook van de belastingdienst ben je het niet verplicht. Voor de meeste ondernemers wegen de voordelen van een zakelijke bankrekening zwaarder dan de extra kosten die het met zich meebrengt. Het grootste voordeel van een zakelijke bankrekening ten opzichte van een privérekening is dat het financieel veel overzichtelijker is. Niet alleen voor jou, maar ook voor bijvoorbeeld je boekhouder (en de belastingdienst in het geval van een controle).

Plaats reactie