Komt een machtiging voor bankzaken te vervallen na overlijde

Plaats hier alle vragen, tips en ervaringen over bankzaken wanneer je niet precies weet in welk forum je deze het beste kunt plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen over belasting betalen.
Hanny Berghammer
Lid bank forum
Berichten: 1
Lid geworden op: vr 13 dec 2013, 12:18

Komt een machtiging voor bankzaken te vervallen na overlijde

Bericht door Hanny Berghammer » vr 13 dec 2013, 15:54

Mijn vader heeft mij als één van de kinderen gemachtigd voor het beheren van zijn betaalrekening. Stel dat hij komt te overlijden, wat gebeurt er dan met de machtiging voor het beheren van de bankrekening? Komt deze machtiging dan te vervallen?

Kraaijenbrink
Lid bank forum
Berichten: 25
Lid geworden op: za 30 nov 2013, 12:11

Re: Komt een machtiging voor bankzaken te vervallen na overl

Bericht door Kraaijenbrink » vr 13 dec 2013, 16:49

Een bankmachtiging eindigt bij het overlijden van de rekeninghouder. Als gemachtigde kunt u dan niet meer betalen via de rekening. Er is geen tekenbevoegdheid meer. Daarnaast worden de bankpas(sen) en de toegang tot de rekening(en)geblokkeerd. Het opheffen van de blokkade kan alleen gebeuren door een verklaring van erfrecht. Wel blijven automatische incasso's die nog zijn afgegeven door de overledene doorlopen (voor zover niet opgezegd door erfgenamen) maar verder mag de bank geen cent meer van de rekening af laten gaan totdat er verklaring van erfrecht is overlegd. Rekening mag ook niet worden opgeheven.

Een ander geval zijn bankrekening op 2 namen ( de zogenoemde en/of rekening), die worden in de regel niet geblokkeerd na overlijden van een van de rekeninghouders. Een oplossing is dus de bankrekening naar een zogeheten ’en/of’-rekening te laten omzetten. Dan staat de rekening op twee namen en kunt u ook betalingen doen na het overlijden. Bij sommige banken moet u dan wel eerst contact opnemen met de bank voor het afgeven van een nieuwe volmacht.

Plaats reactie