Belasting betalen bij gezamenlijke rekening

Plaats hier alle vragen, tips en ervaringen over bankzaken wanneer je niet precies weet in welk forum je deze het beste kunt plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen over belasting betalen.
Jizka84
Lid bank forum
Berichten: 2
Lid geworden op: di 24 dec 2013, 20:57

Belasting betalen bij gezamenlijke rekening

Bericht door Jizka84 » di 24 dec 2013, 21:36

Hoi

Ik heb dit jaar samen met mijn vriend een gezamenlijke rekening geopend. Voorheen verdeelden we de kosten maandelijks en waren constant bezig om geld naar elkaar over te maken. Dat was dus niet handig. We hebben gekozen voor de En/Of variant als gezamenlijke rekening. We betalen hiervan nu onze gezamenlijke huishoudkosten en de kosten van de crèche voor onze dochter.

Nu moeten we net als iedereen binnenkort beiden onze belastingaangifte doen. Hoe geven wij dan het saldo op deze gezamenlijke rekening op bij de belastingdienst. Betalen we dan beiden belasting of betaalt slechts één persoon belasting over dit bedrag?

Kraaijenbrink
Lid bank forum
Berichten: 25
Lid geworden op: za 30 nov 2013, 12:11

Re: Belasting betalen bij gezamenlijke rekening

Bericht door Kraaijenbrink » di 24 dec 2013, 21:51

Hallo Jizka,

Dank voor je vraag, ik beantwoord hem graag voor je.

Over het geld op je spaarrekening en je betaalrekening betaal je een (vermogens)rendementsheffing. In box 3 betaal je belasting over je eigen vermogen, wat bestaat uit spaargeld en beleggingen minus schulden en andere vrijstellingen.

Hoe belastingaangifte doen bij gezamenlijke rekening
Indien u geen fiscaal partnerschap heeft moet u apart aangifte doen. Bij de jaarlijkse belastingaangifte geef je het saldo van deze rekening op dat van jou is. Elke rekeninghouder geeft dus het bedrag op dat hij of zij op de rekening heeft gestort. Uw box 3 vermogen wordt dus ook onafhankelijk van elkaar bepaald. Houd daarom gedurende het jaar goed bij voor welk saldo van de gezamenlijke rekening jij verantwoordelijk bent. Zo kunnen jij en de andere rekeninghouder het juiste bedrag opgeven bij de Belastingdienst.

Vaak wordt gedacht dat de verdeling 50/50 is, dus iedere rekeninghouder geeft de helft van het saldo op. Dat is echter niet correct. Bent u geen fiscale partner dan moet u het tegoed dus verdelen op basis van de eigendomsverdeling. Als uw partner in totaal 30.000 euro op de rekening heeft gezet en de ander 5.000 euro, dan moet de eerste persoon 30.000 euro opgeven en de ander 5.000 euro. Het bedrag wordt dus niet opgeteld en door het aantal rekeninghouders gedeeld. De verhoogde heffingsvrije grens voor fiscaal partners niet op een gezamenlijke rekening als er geen sprake is van fiscaal partnerschap.

Fiscaal parner
Bent u wel fiscaal partner dan zijn de regels anders. De Belastingdienst hanteert aangepaste regels voor de vermogensrendementsheffing als er sprake is van fiscaal partnerschap. Bij de aangifte van de inkomstenbelasting moet u in box 3 aangeven wat uw vermogen is. In geval van fiscale partners kan in de aangifte vrijelijk worden gekozen aan wie het tegoed wordt toegerekend en kunt u gezamenlijk gebruikmaken van het totale vrijgestelde bedrag (2x 20.000 euro). De ene partner mag zijn of haar vrijstellingen namelijk overdragen aan de andere partner. Dat betekent dat de ene partner twee keer de heffingsvrije grens van 21.139 euro mag gebruiken.

Als jullie fiscaal partners zijn dan hoeft dus maar één partner het saldo op de spaarrekening op te geven bij de Belastingdienst.

Plaats reactie