Overgestapt van bank: automatische incasso?

Plaats hier alle vragen, tips en ervaringen over bankzaken wanneer je niet precies weet in welk forum je deze het beste kunt plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen over belasting betalen.
Noah
Lid bank forum
Berichten: 1
Lid geworden op: di 04 feb 2014, 17:24

Overgestapt van bank: automatische incasso?

Bericht door Noah » zo 02 feb 2014, 22:51

Hallo,

Ik wil overstappen van bank. Wat betekent dit voor automatische incasso? Zo wordt bijvoorbeeld een tijdschrift abonnement automatisch afgeschreven. Moet ik dat zelf regelen?

Marianne Hoenink
Lid bank forum
Berichten: 27
Lid geworden op: wo 04 dec 2013, 18:49

Re: Overgestapt van bank: automatische incasso?

Bericht door Marianne Hoenink » di 04 feb 2014, 17:33

Als u gebruik maakt van de overstapservice van uw bank krijgen bedrijven die geld via een incasso van uw oude rekening afschrijven veelal automatisch uw nieuwe rekeningnummer. De Overstapservice is een gezamenlijk initiatief van de banken in Nederland. Deze service maakt overstappen van rekening van de ene naar de andere bank eenvoudiger. Uw betalingsverkeer kan soepel doorlopen. Bij- en afschrijvingen worden automatisch omgeleid naar uw nieuwe rekening.

Uw automatische incasso's worden dus rechtstreeks van de betaalrekening afgeschreven. De bank geeft door aan de incassanten dat uw rekeningnummer is gewijzigd. Zij moeten het rekeningnummer vervolgens zelf aanpassen in hun systeem.

Wat gebeurd er na 13 maanden?
De overstapservice van banken eindigt na 13 maanden. Wat gebeurt er als iemand na 13 maanden toch via incasso geld wil incasseren van uw oude bankrekening?Doorgaans heeft uw oude bank uw rekening opgeheven. Degene die geld wil incasseren ontvangt een bericht dat het rekeningnummer niet meer in gebruik is. Als uw oude rekening niet is opgegeven en er is voldoende saldo, wordt het bedrag geïncasseerd. U wordt hierover – zoals gebruikelijk – door uw oude bank geïnformeerd. Het bedrag wordt niet meer automatisch van de nieuwe rekening afgeboekt. Ook ontvangt de incassant dan geen melding over het nieuwe rekeningnummer. U dient in dat geval zelf de incassant hierover te informeren.

Zelf bedrijven informeren over uw gewijzigde rekeningnummer
Hoewel de overstap service doorgaans goed zijn werk doet en het makkelijker maakt om over te stappen van bank is het geen verkeerd idee om zelf de bedrijven waarvan u weet dat zij via automatisch incasso bedragen afschrijven te informeren over uw nieuwe rekening.

Plaats reactie