Hypotheek aflossen met schenking: boete betalen?

Vragen over een bestaande hypotheek? Of wil je meer weten over het afsluiten van een hypotheek? Stel in dit forum je vragen over hypotheken, leningen en andere kredieten.
Bianca
Lid bank forum
Berichten: 2
Lid geworden op: ma 23 dec 2013, 09:48

Hypotheek aflossen met schenking: boete betalen?

Bericht door Bianca » ma 03 feb 2014, 20:53

Vanaf 1 oktober 2013 is het tijdelijk mogelijk om eenmalig tot € 100.000 belastingvrij te schenken. Voorwaarde is dat de ontvanger het geld gebruikt voor het eigen huis. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of het aflossen van een restschuld of eigen woningschuld De overheid heeft het dus mogelijk gemaakt dat als ik een schenking ontvangt van maximaal € 100.000, en ik deze schenking besteedt aan het aflossen hypotheek, ik over deze schenking geen belasting betaal.

Maar hoe gaat de bank en/of hypotheekverstrekker om met deze aflossing? Normaal betaal je over vervroegde aflossing namelijk een boete. Hoe zit dat met deze schenkingsvrijstelling? Kan ik boetevrij aflossen bij een schenking?

Marianne Hoenink
Lid bank forum
Berichten: 27
Lid geworden op: wo 04 dec 2013, 18:49

Re: Hypotheek aflossen met schenking: boete betalen?

Bericht door Marianne Hoenink » ma 03 feb 2014, 21:17

U kunt alleen gebruik maken van het eenmalig boetevrij aflossen van het geschonken bedrag, als u een schenking heeft gekregen die voldoet aan de voorwaarden die de overheid stelt. Bij een aantal partijen hoeft het af te lossen bedrag niet afkomstig te zijn uit een schenking, maar mag ook eigen geld gebruikt worden.

De meeste banken maken sinds deze regeling het dus mogelijk om de hypotheek met het geschonken bedrag boetevrij af te lossen. Er zijn ook banken die soepeler omgaan met de boeterente, maar vanaf een bepaald bedrag alsnog een boete berekeningen. Banken lijken dus ruimhartiger om te gaan met vervroegde aflossing. Informeer altijd bij uw geldverstrekker naar de voorwaarden en spelregels.

Wat houdt de regeling in?
Vanaf 1 oktober 2013 heeft de regering het bedrag voor belastingvrij schenken tijdelijk verhoogd naar € 100.000 Het maakt hierbij niet meer uit wie schenkt of hoe oud de ontvanger is. Wel moet de ontvanger het geld gebruiken voor het eigen huis. Heeft u in het verleden al gebruik gemaakt van de oude regeling voor een eenmalige belastingvrije schenking? Dan mag u dit bedrag nog aanvullen tot € 100.000. De regeling geldt van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015.

Eenmalig boetevrij aflossen
U kunt elk jaar een deel van uw hypotheek boetevrij aflossen. Dit is bij de meeste banken zo tussen de 10 tot 20% van uw oorspronkelijke hypotheekbedrag. Gebruikt u een schenking van maximaal € 100.000 om af te lossen op uw hypotheek en is dat meer dan wat u boetevrij kunt aflossen? Dan brengt de bank eenmalig geen boeterente in rekening. Met de aflossing uit de schenking gebruikt u ook de boetevrije ruimte uit uw hypotheekvoorwaarden. Wilt u later nog een extra aflossing doen? Dan moet u daar mogelijk wel boeterente over betalen.

Hoe werkt extra aflossen op uw hypotheek?
Ontvangt u een schenking? En wilt u dit bedrag gebruiken om af te lossen op uw hypotheek? Neem dan altijd eerst contact op met uw bank. Voor de verwerking van uw aflossing hebben we een bewijs nodig dat u een schenking heeft gekregen. Bijvoorbeeld een schenkingsakte, schenkingsovereenkomst of een rekeningafschrift waaruit blijkt dat u een schenking heeft ontvangen. Alleen dan kunnen we u vrijstellen van een eventuele boeterente.

Plaats reactie