Internetbankieren met windows xp computer nog veilig?

Plaats hier alle vragen, tips en ervaringen over bankzaken wanneer je niet precies weet in welk forum je deze het beste kunt plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen over belasting betalen.
Christian M. van der
Lid bank forum
Berichten: 2
Lid geworden op: za 07 dec 2013, 17:25

Internetbankieren met windows xp computer nog veilig?

Bericht door Christian M. van der » za 15 feb 2014, 20:59

Goedenavond,

Ik heb nog een oude computer met daarop het besturingssysteem Windows XP. Van kennissen hoor ik dat internetbankieren met een Windows XP computer niet meer veilig is. Ze vertelden mij dat windows XP niet meer beveiligd of onderhouden wordt door Microsoft en daardoor kwetsbaar zou zijn voor hackers, virussen, malware en ander gespuis dat eventueel mee kan kijken met mijn bankzaken....

Wat is hier van waar en wat raden jullie mij aan om te doen?

Kraaijenbrink
Lid bank forum
Berichten: 25
Lid geworden op: za 30 nov 2013, 12:11

Re: Internetbankieren met windows xp computer nog veilig?

Bericht door Kraaijenbrink » za 15 feb 2014, 21:26

Goedenavond,

Uw kennissen hebben op hoofdlijnen gelijk. Ik zal hieronder de situatie schetsen en enkele tips geven om Windows XP te vervangen of op een veilige manier mee door te werken.

Windows XP wordt na 8 april niet meer bijgehouden
Na 12 jaar komt er een eind aan de ondersteuning van Windows XP door Microsoft. Microsoft stopt per 8 april met de technische ondersteuning van Windows XP en stoppen we met de automatische beveiligingsupdates. Gaten in het oude besturingssysteem Windows XP worden vanaf dat moment niet meer gemaakt, waardoor de computer kwetsbaar wordt voor aanvallen van criminelen die het hebben gemunt op mensen die internetbankieren.

Als je na het beëindigen van de ondersteuning Windows XP blijft gebruiken, zal je pc gewoon blijven werken, maar loop je wel kans dat deze kwetsbaarder wordt voor virussen en andere beveiligingsrisico's.

Gedragsregels veilig internetbankieren
De nieuwe gedragsregels voor het internetbankieren zijn samengesteld door de banken in samenspraak met de Consumentenbond. Daarin is onder meer opgenomen de verplichting voor de consument alleen met een zo veilig mogelijke pc's te bankieren. Daaronder wordt onder meer verstaan dat alle gebruikte software voorzien moet zijn van de laatste veiligheidsupdates. Maar doordat Microsoft de gaten na 8 april niet meer gaat patchen, kan de consument niet meer beschikken over dergelijke beveiligingsupdates. De financiële gevolgen zijn waarschijnlijk voor de consument en niet meer voor de bank.

Een nieuwe computer kopen of een nieuw besturingssysteem installeren
Wil je weer helemaal up to date zijn met je computer en software? Schaf dan een nieuwe computer aan, deze draaien tegenwoordig allemaal op het nieuwe Windows 8. Dit besturingssysteem kun je ook los kopen en installeren op je oude computer (vergeet dan niet om een back-up te maken van al je bestanden, documenten, foto's, etc).

Goede beveiliging met viruscanner
Een nieuwe computer kopen of een nieuw besturingssysteem installeren is voor veel mensen een grote stap, niet alleen financieel gezien. Ik durf echter wel te stellen dat je met een goede beveiliging van je computer nog wel een tijdje voort kunt met windows XP. Investeer dus in een goede virusscanner en laat deze ook regelmatig een scan uitvoeren. Er zijn ook gratis virusscanners te vinden op het internet die een eerste basisveiligheid bieden. Hoe goed de virusscanner ook is, laat ook regelmatig een malware scanner draaien. Ik vind dat deze gratis scanner altijd doeltreffend en goed werkt: https://www.malwarebytes.org/ Een echte TIP, laat deze regelmatig een scan uitvoeren.

Meer informatie over veilig internetbankieren vindt je hier: http://www.veiligbankieren.nl/ (website van de Nederlandse Banken)

Matthey
Lid bank forum
Berichten: 2
Lid geworden op: zo 08 dec 2013, 20:57

Re: Internetbankieren met windows xp computer nog veilig?

Bericht door Matthey » za 15 feb 2014, 21:57

Onzin natuurlijk. Je voldoet Met Windows XP straks juist ALTIJD aan de eisen van de bank. Immers zodra je de allerlaatste update hebt binnengehaald ben je er tot sint Juttemis van verzekerd dat je de laatste updates hebt geïnstalleerd. :lol: :D Alle gekheid op een stokje, ik vrees dat het lastig wordt om je geld terug te krijgen als de bank er achter komt dat je nog een oud (nu als onveilig getypeerd) besturingssysteem gebruikt. Dan beroepen ze zich mogelijk op de gedragsregels met het betoog dat je niet alles hebt gedaan om met behulp van up to date software je computer te beschermen.

Lastige kwestie dus, want het lijkt me niet goed om de verantwoordelijkheid bij de digibeten klanten te leggen. Ik heb hier bijvoorbeeld ook nog twee computers staan met windows XP en die ik niet zomaar kan vervangen. Eigenlijk zou microsoft trouwe WINDOWS XP gebruikers moeten belonen met een gratis overstap naar win 7 starter of home premium... :thumbup: Of een goede korting...

Plaats reactie