Hypotheek met lage rente betrouwbaar?

Vragen over een bestaande hypotheek? Of wil je meer weten over het afsluiten van een hypotheek? Stel in dit forum je vragen over hypotheken, leningen en andere kredieten.
Gusta
Lid bank forum
Berichten: 2
Lid geworden op: do 07 nov 2013, 20:36

Hypotheek met lage rente betrouwbaar?

Bericht door Gusta » za 15 feb 2014, 21:23

Het lijkt zo eenvoudig. De hypotheek waar je de minste rente over moet betalen per maand zou automatisch een van de betere hypotheken moeten zijn. Is het daadwerkelijk zo eenvoudig of zijn er addertjes onder het gras waar ik rekening mee moet houden bij het afsluiten van een hypotheek?

Metsemaekers
Lid bank forum
Berichten: 25
Lid geworden op: za 16 nov 2013, 23:08

Re: Hypotheek met lage rente betrouwbaar?

Bericht door Metsemaekers » za 15 feb 2014, 22:05

In principe wel maar het is wel belangrijk om te begrijpen waar we het over hebben bij hypotheken.

Hypothoken in verschillende vormen en met voorwaarden
Hypotheken komen namelijk in verschillende vormen en met uiteenlopende voorwaarden. Dat heeft ook gevolgen voor de rente die je moet betalen. Denk ook aan voorwaarden zoals vervroegd aflossen.

Een ander voorbeeld is de hypotheekrente aftrek. Wanneer je recht hebt op hypotheekrenteaftrek kun je een deel van de hypotheekrente aftrekken van de inkomstenbelasting. Sinds een tijd is het niet meer mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Terecht. Sinds 1 januari 2013 krijg je als starter, of als je al een extra lening opneemt voor je woning, alleen nog renteaftrek voor hypotheken die je ook echt binnen dertig jaar aflost: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de hele looptijd (zolang de rente vaststaat) maandelijks hetzelfde brutobedrag, bestaande uit rente en aflossing. Aan het begin is het rentedeel groot en het aflossingsdeel klein. Uiteindelijk wordt de schuld lager en betaal je minder rente, waardoor het aflossingsdeel groter wordt.

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. De totale rente die je betaalt is lager dan bij andere hypotheekvormen. In andere topics op dit forum vindt je als het goed is meer informatie over de verschillen! (gebruik de zoekfunctie).

Rentepercentage en vaste of variabele rente
Uiteraard is het belangrijk om te weten wat het rentepercentage is en dit te vergelijken (heb het hier ook over met je hypotheekadviseur). Maar kijk ook verder dan de rentepercentages. Het is bijvoorbeeld van belang om te weten of en hoelang de rente vaststaat of dat de rente in grote mate variabel is. Een hypotheek met een variabele rente is vaak goedkoper, maar brengt ook veel onzekerheid met zich mee.

Heb je nog vragen, of ben ik niet duidelijk genoeg geweest, stel ze dan gerust, ik of iemand anders beantwoord ze graag. :)

Plaats reactie