Financiering internationaal zakendoen

In dit forum kun je terecht met vragen, tips en ervaringen over alles wat met zakelijk bankieren te maken heeft.
Serge
Lid bank forum
Berichten: 2
Lid geworden op: wo 19 feb 2014, 18:06

Financiering internationaal zakendoen

Bericht door Serge » wo 19 feb 2014, 20:04

Wat is dit alles toch misleidend, vele banken hebben het over internationaal zakendoen, maar wat een ieder keer op keer vergeet te melden is dat buitenlandse debiteuren door de Nederlandse banken op 0% vertrouwen worden beoordeeld.

Vooropgesteld dat de cijfers van een onderneming goed zijn, kan een ondernemer ongeveer 70%-80% van zijn uitstaande debiteuren als kredietfaciliteit krijgen van een der Nederlandse banken, mits het Nederlandse debiteuren zijn. Met andere woorden; de Nederlandse banken schatten dat 20% tot 30% van de Nederlandse ondernemingen zich op een redelijke termijn niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan houden. In wederom andere benadering; door de ‘bank’ genomen is 70%-80% van de uitstaande debiteuren van een onderneming aanvaardbaar als onderpand voor een doorlopende kredietfaciliteit bij een der Nederlandse banken.

Echter, als er buitenlandse debiteuren zijn dan zijn alle buitenlandse vorderingen onaanvaardbaar als dekking voor een kredietfaciliteit. Met andere woorden; de Nederlandse banken schatten dat 100% van de buitenlandse ondernemingen op een redelijke termijn niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Nederlandse ondernemingen zijn goed voor 70-80% dekkingswaarde en de rest van de wereld gaat failliet. Krom, maar daar komt het wel op neer en in het licht van de ‘misleidende’ reclame van de Nederlandse banken zou er toch anders gekeken moeten worden naar kleine Nederlandse ondernemingen die (in ons geval 100%) bestaansrecht hebben op basis van buitenlandse debiteuren. De Nederlandse banken laten de kleine Nederlandse exportondernemingen flink in de kou staan en de krachttermen die de frustratie zouden ondersteunen zijn hier om fatsoensredenen weggelaten.

De vraag is; wanneer gaan de Nederlandse banken eens met redelijke ogen kijken naar de waarde (lees dekkingswaarde) van buitenlandse vorderingen?

Serge